Vandaag heeft de kiesraad de definitieve uitslag van de verkiezingen opgeteld, alles tot vandaag gepubliceerd was een voorlopige uitslag door de pers en deze is dan ook een paar dagen terug toch nog veranderd toen D66 net een restzetel haalde ten opzichte van de VVD. Bij de uiteindelijke uitslag was dit redelijk ruim, en was het juist de FVD die bijna haar achtste zetel verloor aan de VVD. Dit is natuurlijk een mooi moment om terug te kijken: hoe goed waren de peilingen dit jaar, hoe goed was de exitpoll en hoe goed was ons voorspelmodel?

De VVD is voor de vierde keer de grootste partij geworden. Mark Rutte lijkt populair te zijn en een grote premier bonus te hebben - misschien ook door het Corona 'rally around the flag'-effect. Hoe verhoudt zich dit tot de afgelopen decennia? We zetten de zetelaantallen van de grootste (rondjes) en een-na-grootste (vierkanten) partijen naast elkaar.

In de aanloop ging het er al over: meer partijen in de partij. Er werd al gesproken van een record, al schreef ik eerder dat in 1917 al eens 17 partijen gekozen zijn. Gebaseerd op de voorlopige uitslagen lijken we op 16 of weer op 17 uit te komen, afhankelijk of Bij1 net wel of net niet een zetel haalt. Hoe kunnen we dit in historisch perspectief zetten, en hoe zit het met de versplintering?

Voor de verkiezingen werd gesproken dat er weinig te beleven was in de verkiezingscampagne, en we na vier jaar weer op hetzelfde niveau zou achterkomen. Als we kijken naar hoeveel zetels er per keer verschillen, en ook of er partijen zijn met een grote verschuiving. De voorlopige uitslagen maakte de verschuivingen iets groter dan uit de peilingen leek, bij met name D66 en CDA. Hoe is het geƫindigd?

Aanstaande woensdag om 21:00u is het weer zover: de exitpoll wordt gepubliceerd. De ervaring is dat deze dichter bij de verkeizingsuitslag ligt dat de laatste peilingen, maar hoe veel dichter? En kunnen we dit nog verbeteren door ook te kijken naar de laatste peilingen?

.