In de aanloop ging het er al over: meer partijen in de partij. Er werd al gesproken van een record, al schreef ik eerder dat in 1917 al eens 17 partijen gekozen zijn. Gebaseerd op de voorlopige uitslagen lijken we op 16 of weer op 17 uit te komen, afhankelijk of Bij1 net wel of net niet een zetel haalt. Hoe kunnen we dit in historisch perspectief zetten, en hoe zit het met de versplintering?

Eerder vergeleken we de verschillende aantallen partijen per stap: registratie van de naam, deelname aan de verkiezing en de nu ook het halen van een of meerdere zetels. In deze grafieken telt Bij1 op een zetel terwijl ze op het randje balanceren.


Als we kijken naar de verdere versplinteringen, door te kijken naar hoeveel grote en middelgrote partijen we hebben. Dit kunnen we doen in vooral de onderste grafiek hieronder. Opvallend is dat we wellicht een regeringscoaltie van drie partijen krijgen (VVD - D66 - CDA). Hier zien we dat er ook een daling lijkt van deze categorieën partijen, van minimaal 10 zetels. Dit is sterk gedaald in 2021. Dat is deels door veel partijen met 9 of 8 zetels (PvdA, GroenLinks, SP, FVD), maar geeft wel aan dat het aantal coalitie-opties beperkt is - zo zouden er zonder VVD 6 partijen nodig zijn voor een meerderheid.

.