Er is veel discussie over het vaccinatie-tempo. Vorige week is er veel minder gevaccineerd dan de planning met de nodige discussie als gevolg. Dan zijn er ook de nodige hickups met Astrazenica: het vaccineren daarmee is opnieuw stilgelegd naar aanleiding van enkele gevallen van trombose, met in Nederland in een geval ook overlijden. Hoeveel extra doden en IC opnames kost een vaccin-stop eigenlijk?

Vrijwel iedereen wil uit de lockdown en vaccineren is daarvoor de meest aangename weg. Er is dan ook veel discussie over vaccinatie-strategie. Veel genoemde opties zijn voorlopig eerst iedereen één prik geven en pas als iedereen er een heeft beginnen met de tweede vaccinatie-ronde. Dit wordt vaak gecombineerd met focussen op de meest kwetsbaren om die van de IC te houden. De IC capaciteit is immers waar in Nederland op gestuurd wordt bij het aanscherpen of juist versoepelen van maatregelen. Dus als we deze combinatie zouden doen, zouden we eerder uit de lockdown kunnen. Hoe ver zouden we eigenlijk zijn als we deze strategie hadden gekozen?

Lang verwacht, dan toch gekomen: de derde piek. De Corona-besmettingen en Covid-ziekenhuisopnames nemen nu toch echt toe en dat betekent dat we aan de derde golf begonnen zijn. Toch ben ik een stuk optimistischer over de stand van de epidimie geworden de afgelopen week. Niet alleen gaat de derde piek langzamer dan verwacht maar vooral ook goed nieuws uit Israël.

Het aantal corona-cijfers zit op een nogal hoog plateau. Dit levert heel veel ernstig zieken op, en gaat ook heel veel mensen met langdurige klachten opleveren. Bij de overlijdens en in de verpleeghuizen is er te zien dat vaccineren zin heeft. Laten we dit met een paar grafieken bekijken.

De afgelopen week was een hoop media aandacht voor lockdown-tegenstanders. Hun plannen worden hier nog eens gefileerd. Toch is een wel haalbaar alternatief voor het huidige beleid, dat vaak gaat onder de naam zero covid.

.