Lang verwacht, dan toch gekomen: de derde piek. De Corona-besmettingen en Covid-ziekenhuisopnames nemen nu toch echt toe en dat betekent dat we aan de derde golf begonnen zijn. Toch ben ik een stuk optimistischer over de stand van de epidimie geworden de afgelopen week. Niet alleen gaat de derde piek langzamer dan verwacht maar vooral ook goed nieuws uit Israël.

Derde piek

Allereerst die derde piek: weliswaar is er dus een toeneme van het aantal besmettingen, maar voorlopig lijkt de derde piek een stuk minder hevig te zijn dan voorspeld zoals hieronder in screenshot of hier dagelijks bijgewerkt te zien. De voorspelling is zonder avondklok, verscherpte visite regeling en school-her-opening. Dit biedt mogelijkheden dat de door de regering gekozen strategie werkt: de piek wordt genoeg gedempt door de vaccinaties én het begin van de lente. Wel is de druk om versoepelingen nog steeds hoog en lijken deze er nu ook te komen (kappers, middelbare scholen en MBO deels open, avondklok wel verlengt). Heel begrijpelijk, maar gezien van de stand van de epidimie hoop ik dat het kabinet voorzichtig is én dat we ons allemaal aan de maatregelen houden (en dus niet dit doen).Vaccinaties

Nog beter nieuws over de werkzaamheid van vaccinaties. De tot nu toe gepubliceerde effecten waren altijd hoe goed het vaccin beschermde tegen dat de gevaccineerde ziek werd. Er was nog niets bekend over hoe goed het vaccin helpt dat de gevaccineerde geen anderen besmet. Uitgelikt Israëlisch onderzoek lijkt er op te wijzen dat het Pfizer-vaccin ook maar liefst 89,4% beschermt tegen verdere verspreiding - al zijn er ook kanttekeningen. Dat is hoger dan verwacht en daarmee is groepsimmuniteit een reële optie. Nog meer goed nieuws uit dezelfde studie: het vaccin is ruwweg even effectief tegen de Britse / besmettelijkere variant. Over andere varianten is minder bekend en meer reden tot zorg en aanpassing van de vaccins, maar de Britse variant is voor Nederland nu veruit het belangrijkste.

Zien we ook al effect van het vaccin in Nederland? De besmettingen en overlijdens in verpleeghuizen lijken de laatste dagen af te nemen. Het is nog maar een paar dagen en dus kan ook het effect van toeval of late registratie zijn, maar hopelijk toont dit de bescherming van de allerkwetsbaarsten door vaccinatie..