Voor de geïnteresseerden in Amsterdam: de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente vergeleek haar jaarrapport van 2020 met dat van 1920. Altijd een goede check op "vroeger was alles beter": er waren toen meer overlijdens en meer moorden op 200.000 minder inwoners. Ook opvallend in de huidige tijd van woningtekort: toen leefde er 4,5 persoon per woning, nu 1,9.
Hier zijn diverse cijfers over en rond Corona verzameld. Bronnen: Our World In Data, Rijkswaterstaat, Google Mobility Data en eigen verzamelwerk uit de RIVM publicaties.
Tips voor cijfers elders
Er zijn natuurlijk heel wat cijfers online gepubliceerd, hieronder mijn favorieten. * Het dashboard van de rijksoverheid met cijfers over besmettingen, inclusief daarmee samenhangende variabelen, en vaccinaties inclusief voorraad. De vaccinaties hier gepubliceerd zijn de bevestigde, niet de geschatte die door de overheid ook gepubliceerd worden.* Coronabeeld.nl, een private website over met name vaccinaties. Hier vind je bijvoorbeeld vaccinatie cijfers uitgesplitst per doelgroep.
* De Financial Times vergelijkt landen/regio's en vooral ook op de indicator die zich het best laat vergelijken: oversterfte. Voor de laatste cijfers over oversterfte in Nederland is het CBS de bron. Zie hier voor een wetenschappelijk artikel over de oversterfte.
* Datagraver heeft een tool gemaakt waarmee snel landen/regio's vergeleken kunnen worden op aantallen besmettingen en overlijdens die bevestigd door Covid komen - voor beide cijfers verschillen de definities en het testbeleid tussen landen en ook over tijd nogal. Veelal werd er in het voorjaar minder ruim getest dan nu, en bijvoorbeeld België telt een overlijden sneller als veroorzaakt door Covid mee.
* Our World In Data is de bron als je landen en regio's wil vergelijken op een heel aantal gegevens. * De Spaanse krant El Pais legt (in het Engels) duidelijk uit wat besmettingsrisico's binnen zijn en hoe veel goed ventileren helpt.
Zie hier voor uitleg en de resultaten van ons voorspellingsmodel; lees dit artikel voor een diepere duik in de methodes. Rond 1 februari is een hobbeltje te zien in de voorspellingen: dit komt doordat in het verleden daar opvallende dingen gebeurd zijn in de peilingen en dat wordt hier meegenomen. In een volgende versie van het model wil ik de parameters over de dagen smoothen om dit te voorkomen.
Bronnen: peilingen komen vooral van allepeilingen.com, maar ook van peilingwijzer, Europe Elects en eigen verzamelwerk. Verkiezingsresultaten van de Kiesraad.