FC Twente wordt door ons model al een tijdje als favoriet aangewezen, en de wedstrijden sinds de winterstop hebben de kans dat de schaal naar Enschede gaat sterk vergroot. Nu de speelschema's voor de play-offs bekend zijn tijd voor een korte blik.

Ajax stond lang aan de leiding in de Eredivisie, maar sinds de winterstop speelde ze gelijk tegen het laaggeklasseerde Heerenveen en verloren van PSV en ADO. PSV kwam terug en nam even de koppositie over, maar Twente kon deze in de laatste wedstrijd (afgelopen dinsdag) na een overwinning in Eindhoven weer overnemen. Deze wedstrijd was uitgesteld na diverse corona-besmettingen bij PSV, dus wellicht dat de gehinderde voorbereiding PSV hinderde - daar houdt ons model geen rekening mee.

In de stand was het dus stuivertje wisselen, in onze voorspelling veel minder. Twente werd al een tijdje als de grote favoriet gezien, mede gezien de constante prestaties van afgelopen jaren die nog steeds mee tellen. Daardoor wordt Twente nu als wat sterker ingeschat dan zowel Ajax als PSV, ondanks dat ze in punten bijna gelijk staan (Twente 32, PSV 31 en Ajax 31). Het iets sterker worden ingeschat is in de eredivisie vrouwen ook een stuk belangrijker dan wat punten voorsprong. Dit omdat de punten gehaald in de reguliere competitie gehalveerd worden als de play-offs beginnen. In die play-offs speelt de top 4 nog eens een hele competitie, en juist dat zijn de wedstrijden waar het om gaat. Door het niveauverschil winnen de drie titelkandidaten immers meestal van de vier laagvliegers - maar die komen ze dit seizoen niet meer tegen. Al met al zorgt het er voor dat zelfs een voorsprong van - zeg - 6 punten voor de play-offs weinig waard is: na halvering van de punten, kan deze in één onderlinge wedstrijd weggepoetst worden

23 april tot 30 mei wordt er dus gespeeld, met elke week een topper tussen twee van de drie topploegen. Alles te volgen op deze pagina of hieronder. Zie hier hoe het model werkt.


.