Nu de transfer van Promes dan toch afgerond is, kunnen we terugkijken naar het transferwindow van Nederlandse clubs. Met de koop van Haller en de verkoop van Promes heeft Ajax zich behoorlijk geroerd deze winter. Hoe bijzonder is dat eigenlijk?

In de onderstaande dynamische visualisatie zijn op de twee tabbladen zowel de inkomende als uitgaande transfers van de eredivisie op een rijtje gezet - een transfer kan ook in allebei de categorie├źn mee tellen. Op beide is bovenste grafiekje naar bedrag, en onderste grafiekje naar aantallen. Bij de aantallen valt op dat de grote clubs, met name Ajax en PSV, wel meer transfers doen dan kleinere clubs maar ze spreken er niet uit. Uiteraard is te zien dat er veel minder winter- dan zomertransfers zijn. In de visualisatie kan worden gekeken om welke transfers het gaat door over het grafiekje te 'hooveren'. Gebruik eventueel de filters onderin om huur-transfers uit te sluiten, of natuurlijk juist die te bekijken.

Bij de bedragen valt Ajax afgelopen winter wel op met Haller en Promes. Maar voor een club met een grotere winter-transfer-omzet hoeven we niet ver terug: PSV vorig jaar, toen Bergwijn voor 30 miljoen werd verkocht. Verder zien we dat Ajax en PSV in bedragen de Nederlandse transfermarkt domineren, waarbij Ajax de laatste twee jaar een stukje meer heeft uitgegeven. Echter, in 2018 was dat nog PSV, dus op basis van deze cijfers is dat moeilijk een langdurige trend te noemen. Bij de inkomsten is het verschil tussen Ajax en PSV nog een stuk groter: de verkopen van De Ligt, De Jong, Ziyech en Van der Beek leverden erg veel op.

Al met al was deze winter minder bijzonder dan ik verwacht had. Wel is Haller een record-aankoop voor een eredivisie club, al kostte Neres vier jaar terug niet veel minder en kwam ook het bedrag dat Ajax voor Sulejmani in 2008 betaalde aardig in de buurt. De top 10 duurste aankopen staat nu wel allemaal op naam van Ajax, waarvan 4 de afgelopen twee jaar.Bron: wikipedia.
.