Afdrukken
Voor de verkiezingen werd gesproken dat er weinig te beleven was in de verkiezingscampagne, en we na vier jaar weer op hetzelfde niveau zou achterkomen. Als we kijken naar hoeveel zetels er per keer verschillen, en ook of er partijen zijn met een grote verschuiving. De voorlopige uitslagen maakte de verschuivingen iets groter dan uit de peilingen leek, bij met name D66 en CDA. Hoe is het geƫindigd?

In de bovenste van de twee onderstaande grafieken is te zien hoeveel zetels verschuiven. Er zijn minder verschuivingen dan vorige keer, maar vergelijkbaar met twee verkiezingen geleden. Dat het niet zo'n extreem is, komt ook omdat er geen partij is met een hele grote verschuiving zoals vier jaar geleden de PvdA met 29 zetels verlies. Dit jaar was het grootste verschil GroenLinks met 7 zetels verlies met daarna FvD met 6 en D66 met 5 zetels winst. Qua verschuivingen in aantallen zetels is het een heel normaal, licht saai jaar.

Overigens een kanttekening: dit zijn aantal zetels dat netto verschuift. Kiezersonderzoek laat zien dat zelfs bij een partij die constant blijft, de helft van de kiezers vertrekt naar een andere partij maar er ongeveer evenveel kiezers terugkomen. Ofwel: de verschuiving in zetels zegt nog weinig over hoeveel kiezers op een andere partij hebben gestemd - dat zijn er nog veel meer. Zie daarvoor bijvoorbeeld deze overzichten van de NOS.