Afdrukken
Het aantal corona-cijfers zit op een nogal hoog plateau. Dit levert heel veel ernstig zieken op, en gaat ook heel veel mensen met langdurige klachten opleveren. Bij de overlijdens en in de verpleeghuizen is er te zien dat vaccineren zin heeft. Laten we dit met een paar grafieken bekijken.

Allereerst kijken we naar het bron- en contactonderzoek (4e tabblad op dit overzicht), dus waar de GGD denkt dat mensen besmet raken als bepaald bij het bellen van de besmette mensen.


We zien dat het aantal besmettingen op werk (groene balken) af lijken te nemen - de eerste week in de grafiek was nog de kerstvakantie. Dit kan deels een vaccinatie effect zijn, maar ik weet niet of dit alles is. Mogelijk zorgt de avondklok en andere strengere maatregelen dat mensen toch weer voorzichtiger zijn op / naar kantoor?

Wat ook te zien is dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen (roze balk) nu heel snel af nemen. Dat lijkt duidelijk een kwestie van vaccineren te zijn. Dit is ook te zien in volgende grafiek. In de bovenste grafiek zien we de besmettingen, in de onderste de overlijdens. In blauw de totale, in rood die in verpleeghuizen. Alle cijfers zijn geschaald naar het aantal van 27 januari en worden weergegeven in een zevendaags gemiddelde.



Te zien is dat zowel besmettingen als overlijdens in de verpleeghuizen snel afnemen, juist ook in vergelijking met de hele populatie. De rapportage in de verpleeghuizen loopt wat achter dus cijfers van de laatste week zijn er nog niet betrouwbaar. Let erop dat de volledige bescherming van de vaccins bereikt wordt enkele weken na de tweede vaccinatie, dus rond de anderhalve maand na de eerste vaccinatie. Daarom zien we dus pas recent de volle effecten.

Bij de overlijdens zien we ook het totaal afnemen. Enerzijds komt dit doordat sterfte in verpleeghuizen een significant deel is van de totale sterfte: tot een paar weken terug rond de 50%. Anderzijds zijn natuurlijk ook andere zeer kwetsbare groepen (met name 80+-ers) ook gevaccineerd.

Over de rest van het beleid: er wordt nu versoepeld zodat het verspreidingsgetal R rond de 1 blijft hangen. Dat betekent dat de huidige belasting van zorg min of meer constant zal blijven. Wat we binnenkort gaan winnen door vaccineren, gaan we meteen - of misschien wel bij voorbaat - 'verliezen' door te versoepelen. Ik zou een andere keuze maken, maar verwacht dat deze discussie in de zomer - als zero-covid makkelijker te bereiken is - weer zal oplopen. De dagelijkse of wekelijkse 'het stijgt nu wat' of 'gelukkig daalt het nu een beetje' wou ik jullie besparen. Bij het versoepelen zou ik andere keuzes maken (liever onderwijs open dan kleding-winkels), maar dat is een kwestie van politieke prioriteiten. Ook de communicatie had anders gekund, bijvoorbeeld als er werd gezegd dat de avondklok als eerste maatregel geschrapt zou worden en dat toch niet het geval is - de uiteindelijke keuze is te rechtvaardigen, de communicatie daarover niet. Alleen al dat laatste betekent dat ik niet op het kabinet ga stemmen maar ik heb er niet direct nummers aan toe te voegen.